miercuri, 30 septembrie 2009

Tot mai credeti in agentiile de turism?!

Inca mai credeti ca pentru a va face planurile de vacanta aveti nevoie sa mergeti la o agentie de turism? Mdea... puteti face asta din comoditate, dar atentie: sint banii vostri la mijloc. Merita sa-i aruncati pe comisioane percepute aiurea? Nu mai bine ii cheltuiti pe altceva la destinatie? Merita o analiza aceasta situatie. In acest sens, iata un articol interesant de pe site-ul www.avantaje.ro in care viitorul turist este sfauit cum sa-si conceapa singur vacanta. E atit de simplu incit oricine o poate face.

sursa: www.avantaje.ro - Articolul "Aventura pe cont propriu"

Pasul unu - decizia
Primul lucru in procesul planificarii este sa te hotarasti asupra tipului de concediu pe care ti-l doresti. Vrei sa lenevesti pe plaja? Sau visezi la un circuit cu multe vizite la obiective turistice, in care sa cunosti oameni, sa descoperi locuri si obiceiuri noi si sa ai parte de multe ture de shopping?

Sigur ca, in ceea ce priveste alegerea, au un cuvant de spus si cei mici (in cazul in care ai copii). Ei nu pricep mare lucru din ceea ce vad si vor obosi imediat din cauza traseelor parcurse pe jos. In plus, au un program de somn care trebuie respectat, asa ca vacanta poate sa nu fie relaxanta nici pentru ei, nici pentru tine.

Pasul doi - costurile
Stabileste de la inceput bugetul total al vacantei si imparte-l in doua: cheltuieli de drum si cele de la fata locului. Pentru primele, calculeaza si taxele pe care diverse agentii nu le includ in pret: de autostrada, de feribot, de aeroport, de statiune, taxe ecologice ori de rezervare.

In ceea ce priveste cea de-a doua categorie, ia in calcul toate lucrurile de care vrei sa ai parte pe perioada vacantei si pentru care va trebui sa platesti separat: apa minerala si sucuri naturale, room service la hotel, rezervari la restaurante, taxi, Internet in camera de hotel, minicroaziere si excursii optionale. Un site care te poate ajuta mult in planificarea bugetului este www. tripadvisor.com.

Pasul trei - transportul
Daca alegi o destinatie foarte cautata, cel mai bine e sa faci rezervarea din timp, pentru a fi sigura ca gasesti locuri la compania aeriana preferata, dar si camere disponibile la hotelul dorit. In cazul in care ai optat pentru mersul cu avionul, cauta oferte low-cost, dar nu uita ca rezervarile se fac din timp.

De asemenea, informeaza-te asupra orelor de decolare si aterizare a avioanelor si intereseaza-te cat timp iti ia sa parcurgi drumul de la hotel la aeroport. La zborurile low-cost, biletul dus-intors te costa mai putin in cazul in care sejurul cuprinde cel putin un weekend sau o luna, pentru calatoriile in Europa.

Pentru cele intercontinentale, aceeasi economie e valabila pentru un sejur de minim sapte zile si maxim sase luni.

Daca mergi cu autoturismul, alege cel mai scurt itinerariu, consulta prognoza meteo si alcatuieste un program detaliat, pe zile. Un site de pe care poti afla cum va fi vremea oriunde pe glob este www.weather.com. Pentru a afla informatii despre traseul auto, intra pe site-ul Michelin sau pe Google Earth (versiunea free) si vei gasi imagini cu drumul, chiar cu caile de acces spre hotelul ales.

Nu uita: asigurarea de sanatate este foarte accesibila ca pret si iti va fi de mare folos in caz ca te imbolnavesti sau te accidentezi. Vei fi despagubita pentru: tratamente, medicamente, spitalizare, transport cu ambulanta sau repatriere. Asigurarea nu acopera tratamentele stomatologice, ci doar urgentele, si nu depaseste suma de 150 euro. Detalii despre aceasta gasesti pe www.msf.ro.

Pasul patru - cazarea
Nu face alegerea fara a avea suficiente informatii despre hotelul sau pensiunea la care te cazezi si, mai ales, nu plati cazarea in avans, fara sa ceri toate informatiile necesare legate de distanta de la hotel pana la plaja sau pana la mijloacele de transport, faci litatile din camera (aer conditionat, Internet, seif, minibar, uscator de par etc.).

Pentru a te convinge, cauta imagini cu camerele hotelului si cu locurile din jurul acestuia (pe site-ul oficial, pe forumuri, prin intermediul prietenilor care au stat acolo). La cazare, ia in calcul si faptul ca cei mici (bebelusii, prescolarii sau scolarii), precum si persoanele de varsta a treia beneficiaza de tarife reduse sau chiar de reduceri integrale.

Majoritatea hotelurilor si chiar pensiunile au site-uri proprii, pe care iti poti face rezervarea, dar e bine sa intri si pe cateva forumuri inainte, pentru a afla ce te intereseaza. Site-uri dedicate cazarilor individuale: www. holidaycheck.de (cu traducere in engleza) sau www.booking.com.

Zborul in europa e mai ieftin daca te intorci peste weekend. Pentru calatoriile intercontinentale, biletul dus-intors costa mai putin daca sejurul dureaza minim sapte zile si maxim sase luni.


Ponturi pentru o vacanta reusita
Iata cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii sema inainte de a pleca:

•Nu uita sa te informezi despre vreme (pe www.google.ro, in sectiunea previziunilor meteo sau pe www.weather.com), pentru a sti cum sa-ti faci programul de vizite si ce fel de haine sa iei cu tine.

•Intreaba, sau afla de pe forumuri, care este sezonul de reduceri la haine sau electronice. Te poti intoarce cu achizitii interesante!

•E bine sa afli din timp care sunt magazinele cu „preturi pentru turisti“ si care sunt cele cu „preturi normale“, pentru locuitorii din zona.

•Cand faci rezervarile la hotel, verifica-i amplasarea, nivelul de zgomot (daca e la sosea, s-ar putea ca odihna sa devina o problema), data cand a fost construit sau renovat si care este intervalul de timp in care poti sa anulezi rezervarea, (daca te razgandesti), fara costuri suplimentare.

•Activeaza serviciul roaming al retelei de telefonie si intreaba cum poti apela din afara tarii numerele de urgenta ale retelei respective.

•Daca mergi cu masina personala, n-ar fi rau sa o dotezi cu un GPS.

•Deoarece ai de facut drumuri mai lungi, care s-ar putea sa devina plictisitoare, ia cu tine si iPod-ul.

•Daca vrei sa intri pe e-mail de la un Internet Café, asigura-te ca respectivul calculator are instalat un program anti-spyware si dezactiveaza optiunea care memoreaza numele si parola utilizatorului. Daca ramane setata, urmatoarea persoana care va intra pe computerul folosit de tine iti poate accesa fara restrictii contul.

•In cazul in care folosesti un laptop, asigura-te inainte de a utiliza o conexiune wireless free.

•Fii foarte atenta daca iei cu tine laptop-ul sau telefonul mobil, astfel de obiecte atrag usor atentia hotilor. Tine-le cat mai la indemana si paroleaza-le.

•Nu lasa nesupravegheate aparatul foto de filmat si nu le da oricui pentru pozele de grup.

sursa: www.avantaje.ro - Articolul "Aventura pe cont propriu"

Ce zici? Mai intri vreodata intr-o agentie?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi...?!